[KCu.RO TV] RO vs. KO – Badea Valentine [E04]

Întrucât suntem în luna îndrăgostiților, echipa KCu.Ro vă aduce astăzi o comparație între Sfântul Valentin și Dragobete.

Ro vs Ko - Badea Valentine [E04]

DRAGOBETELE :

Este o sărbătoare românească în vârstă de 170-180 de ani, și se sărbătorește pe data de 24/28 februarie sau 1, 3, 25 martie, în funcție de regiune și de celebraea după calendarele gregorian și iulian.

Numele de Dragobete este asociat cu un personaj din mitologia românească, fiul Babei Dochia, ca fiind ”tânăr, voinic, frumos și bun”; în această zi fetele și feciorii trebuie să se iubească pentru a putea fi îndrăgostiți tot anul. Dragobetele era considerată în trecut o zi frumoasă și binecuvântată pentru toți îndrăgostiții; mai are și alte nume : ”sânt Ion de primăvară”, ”Cap de vară”, ”Logodnicul păsărilor”, ”Dragomiru-Florea” sau ”Grangurul”.
Băieții și fetele se îmbrăcau în straie de sărbătoare (tradițiile încă se mai păstrează în unele regiuni din România precum Banat, Transilvania) și se întâlneau în fața bisericii pentru a merge să adune flori de primăvară în pădure,  și a culege fragi. Pe dealuri se aprindeau focuri la care se stătea la șezătoare, iar la orele prânzului fetele se întorceau în sat alergând (zburătorit), urmărite de un băiat căruia îi plăcea, iar dacă el o prindea aceștia trebuiau să se sărute în văzul tuturor, acesta însemnând logodna lor pentru un an sau pentru totdeauna, doar dacă se plăceau reciproc. (de aici vorba Dragobetele sărută fetele)

Unii tineri își crestau brațul în formă de cruce și își suprapuneau tăieturile, astfel devenind frați de sânge și cruce. Toate treburile trebuiau îndeplinite înainte de lăsarea serii pentru că se spunea că Dragobetele prinde femeile și le face de râs (Vorbă spusă fetelor mari și nevestelor tinere ”Nu te prindă Dragobete prin pădure!”)

În această zi fetele mari trebuiau să strângă de cu seară rămășițele ultimei zăpezi, numită ”Zăpada zânelor”, folosită pentru înfrumusețare și descântece dde dragoste.

VALENTINES DAY (SFÂNTUL VALENTIN)  – Generalități

Este în tradiția occidentală o sărbătoare sărbătorită pe 14 februarie. Normal este sărbătorită în țările în care a fost patentată dar a fost introdusă și în România, ajungând totuși să primească critici din partea tradiționaliștilor, fiind considerată o activitate superficială, kitsch importat din Occident.

Baza acestei sărbători pornește din perioada Imperiului Roman în care un preot creștin pe nume Valentin, sărbătorea în secret cupluri, nepăsându-i de religie și rasa lor. Ziua de 14 februarie este considerată data execuției Sfântului Valentin, de aici rămânând pentru a fi în viitor celebrată ca ziua îndrăgostiților.

În țările cu religii islamice cum ar fi Indonezia, Iran, Irak, Pakistan această sărbătoare este interzisă total, fiind considerată împotriva legii universale a Coranului.

În COREEA și țările asiatice este o sărbătoare comercializată pentru a încuraja dragostea între cupluri dar este de asemenea ziua în care se cheltuie cei mai mulți bani pe cadouri. În această zi atenția revine asupra bărbaților, ei primind cadouri din partea partenerelor lor diferite ciocolate făcute în casă, sau haine de cuplu, similar sau asortate, bijuterii precum inele și altele, ele fiind inscripționate cu declarațiile lor de dragoste sau inițialele lor. În Japonia, similar Coreei, femeile oferă ciocolate bărbaților, indiferent de relațiile dintre ei (giri-choko: ciocolată comună, dată cunoștiințelor, honmei-choko: ciocolata preferată, oferită celui iubit, tomo-choko: ciocolata dată prietenului.) Singapore este cel mai cheltuitor stat în ziua de Valentines Day, cheltuind peste 500 de dolari pe zi pentru cadouri.

În răspunsul zilei de Valentines a fost inventată White Day, în care bărbații trebuie să le ofere fetelor, partenerelor lor ciocolate, lenjerie, jucării, în culoarea albă.

Dar mai există și sărbătoarea pentru cei singuri, numită ”Black Day”, pe 14 Aprilie în care tinerii care nu sunt într-un cuplu merg la restaurante cu jajangmyeon (tăiței cu pastă de soia) și își ”plâng” singurătatea.

Sărbători similare Valentines Day în Coreea : Pepero Day, 11 noiembrie, în care cuplurile își oferă Pepero (grisine cu diverse sortimente de ciocolată). Ziua de 14 are câte o sărbătoare destinată iubirii în Coreea, din Ianuarie până în Decembrie : Candle Day, Valentine’s Day, White Day, Black Day, Rose Day, Kiss Day, Silver Day, Green Day, Music Day, Wine Day, Movie Day, and Hug Day.

Bloopers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s