S.K. Fill #51 – The Throne (Hangul : 사도)

După o vacanță prelungită a segmentului, S.K. Fill revine cu forțe proaspete. Vă întrebați ce-am făcut în tot acest timp în care nu am mai scris, păi… am vizionat filme, reality show-uri, videoclipuri și-am citit webtoon-uri. Sună puțin ciudat dar am făcut-o cu un scop : să le împărtășim cu voi! 🙂

În primul S.K. Fill vorbim despre un film istoric coreean, evident, având la bază partea mai puțin expusă a istoriei în toate adaptările recente. Filmul ”The Throne” sau ”Sado” îi are ca protagoniști pe Yoo Ah-in (Prințul Moștenitor Jangheon), Song Kang-ho (Regele Yeongjo al Joseon-ului) și Moon Geun-young (Consoarta Hyegyeong, soția Prințului ”Sado”).

Probabil despre Yoo Ah-in și Moon Geun-young ați mai auzit din filme și drame mai noi precum ”Sungkyunkwan Scandal” și ”Mary Stayed Out All Night”, aceste roluri fiind total diferite față de cele din filmul acesta. În special pentru Moon Geun-young, ”The Throne” a semnificat întoarcerea ei pe scena cinematografiei după 8 ani de pauză.

Acțiunea filmului se desfășoară  în perioada regatului Joseon, sub conducerea Regelui Yeongjo care, având un trecut destul de tulburător, acuzat fiind de curtea regală că și-a omorât fratele, pe vremea aceea rege, își crește fiul insuflându-i toate cunoștiințele cu scopul de a-l face un bun prinț și un viitor rege de nădejde. Acesta nefiind interesat de etica și credințele confucianiste preferă să-și petreacă copilăria într-un mod considerat nedemn de curteni, jucându-se ca un copil normal. Odată crescut și căsătorit, Prințul uită de toate acestea, absorbit fiind de arte, dansuri și beție.

Image result for the throne korean movie

În perioada de doliu a mamei sale, Prințul Moștenitor se afundă în alcool, măcinat de furie, amărăciune și regret, atât din partea tatălui cât și a soției sale care alege să-l dea la o parte, asigurându-i fiului lor un loc sigur în ascensiunea la tron.

Între timp, curtenii și sfătuitorii Regelui complotează împotriva Prințului, determinându-l pe Rege să găsească o soluție din a-l scoate din rang, el fiind victima a mai multor încercări de asasinare.

Consumat de beție și ură, Prințul își pregătește sicriul printr-un ritual scandalos, dar aflând de toate zvonurile care încearcău să-l defăimeze, pornește către palat pentru a-și ucide tatăl. Odată ajuns, auzind discuțiile între Rege și fiul său, realizează gravitatea faptelor sale și scapă sabia.

După acest incident, Regele care inițial se gândește să-și ierte fiul și să lase tronul în mâinile sale (cu pretextul de a își mai lua o concubină) este manipulat de membrii oficiali ai palatului și miniștrii, cu ideea că Prințul este debil mintal, nefiind capabil să moștenească tronul.

Cum legea ideologiei din acea vreme prevedea că un corp regal nu poate fi pedepsit în modul comun, Regele Yeongjo dă un decret regal prin care i se ordonă Prințului să fie închis într-o ladă de orez în timpul unei zile toride de iulie, anul 1762.

Image result for the throne korean movie

Filmul ”The Throne” a câștigat 3 premii, incluzând titlul de Best Film la Korean Association of Film Critics Awards, și a fost selectat ca alegerea Coreei de Sud pentru Best Foreign Language Film la Oscar, dar nu a primit nicio nominalizare.

Ca un mic tip, recomandăm să-l vizionați împreună cu filmul ”The Fatal Encounter”, acesta fiind o continuare a ”The Throne”. Pe lângă povestea tragică din film, actorii au reușit să joace personajele acelor vremuri cu mare succes, în special protagonistul, Prințul Sado, Yoo Ah-in.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s