S.K. Fill #58 – The Handmaiden (HANGUL: 아가씨)

Fiind o mare fană a filmelor regizorului coreean, Park Chan-Wook, vestea că va apărea unul și în cinematografele românești, m-a bucurat extrem de mult. Filmele  lui Park Chan-Wook au un anumit farmec, care îți dau o senzație de neliniște până la sfârșitul acțiunii.

Slujnica nu este o excepție. O adaptare a nuvelei Fingersmith a autorului Sarah Waters, Park Chan-Wook plasează temporalitatea evenimentelor în epoca în care Coreea de Sud este ocupată de către Japonia colonială. Acțiunea filmului are mai multe fire narative între cele 4 personaje principale ale filmului:

Kim Min-Hee – Domnișoara Hideko

Kim Tae-Ri – Sook-Hee

Ha Jung-Woo – Contele Fujiwara

Cho Jin-Woong – Unchiul Kouzuki

Contele Fujiwara o aduce pe Sook-Hee, o hoață, în casa Domișoarei Hideko pe postul de slujitoare, ce va avea grijă de aceasta. Contele și Sook-Hee, acum slujitoare sub numele Tamako, aveau un plan de a-i fura averea lui Hideko și a unchiului său Kozuki. Hideko trebuia să se îndrăgostească de conte, iar Sook-Hee avea să-l ajute.

Sook-Hee & Hideko.pngPlanul celor doi se conturează încet încet, dar din nefericire, Sook-Hee și Hideko se îndrăgostesc una de cealaltă după o noapte de amor. Contele reușește să o convingă de faptul că banii sunt mai importanți, așa că cei trei fug în Japonia, unde aveau de gând să o interneze pe Hideko la un spital de nebuni, dup ce Fujiwara se căsătorise cu ea.

Mini Hideko.PNGTotul se complică în momentul în care acțiunea se derulează înapoi și ni se prezintă copilăria Domnișoarei Hideko și scopul ei în casa unchiului său. Aceasta a fost antrenată de mătușa ei să citească povești erotice, un fetiș de-al lui Kozuki. Unchiul organiza seri în care invita oameni influenți să asiste la citirea poveștilor. Contele, un șarlatan ce urmărește doar bani, o convinge pe Hideko, care fusese supusă unui regim foarte aspru, să fugă cu el fiind singura modalitate de a-și recupera libertatea. Domnișoara este de acord și acceptă oferta lui, dar îi cere să-i schimbe slujnica care o însoțea tot timpul.

Reluând acțiunea din fața spitalului de nebuni din Japonia, cea internată era de fapt Sook-Hee, sub pretextul că ea ar fi fost nepoata contelui Kouzuki și care înnebunise și se credea slujnica. Astfel, Hideko ar fi luat numele lui Sook-Hee și ar fi fugit împreună cu Fujiwara în Rusia.

hideko-fujiwara

Lucrurile se complică și trădarea continuă, acțiunea fiind iar derulată în trecut unde ni se expune relația dintre Hideko și Sook-Hee. Însă aici se termină S.K. Fill-ul de astăzi. Dacă vreți să vedeți filmul care este mult mai amplu decât am putea noi relata, vă lăsăm mai jos un link.

LINK

Așteptăm părerile voastre în comentarii!

ioana

Advertisements

One thought on “S.K. Fill #58 – The Handmaiden (HANGUL: 아가씨)

  1. Am vazut The Handmaiden in urma cu vreo doua saptamani or so. Trebuie sa recunosc ca am venit cu niste asteptari diferite, fiindu-mi recomandat de cineva in urma unei discutii in care eu pomenisem de geniul unui alt regizor cunoscut, domnul Hong-jin Na iar in schimb fiindu-mi sugerat trailer-ul acesti film. The Handmaiden a fost dintr-un cu totul alt peisaj insa dar nu a dezamagit, in ciuda asteptarilor mele usor diferite de la Coreeni, ba dimpotriva, mi-a demonstrat ca se pot mula foarte bine si pe tot felul de teme. Ca si concluzie, o scurta lectie de istorie sociala asupra sexualitatii Japoneze, fetisismului si ruptura lor fata de viziunile conventional Confucianiste, asupre subiectului cu pricina. Iar ca tot pomenisem de celalalt mare titan al cinematografiei lor moderne, daca ati vizionat, ce parere ati avut despre The Wailing (cea mai recenta capodopera), The Chaser sau Yellow Sea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s