Tuna Kimbap & Spicy Tuna Kimbap

Cum data trecută am postat o rețetă relativ ușoară, cum am și numit-o, ”leneșă”, ei bine, de acum se complică puțin lucrurile! Ce pot face două mâini dibace…? Kimbap, sau varianta coreeană a nori sushi-ului, este o gustare nelipsită din supermarket-urile sud-coreene, considerată printre cele mai populare produse din ”convenience stores” (편의점).

Azi vă voi prezenta o adaptare a rețetei tradiționale de kimbap, bineînțeles, ușoară și nemaipomenit de delicioasă 🙂

Rețeta este pentru 4 role de kimbap

Ingredients

  • o cană de orez cu bob scurt sau special pentru sushi
  • 4 foi de alge uscate (de preferat nori)
  • o conservă de bucăți (chunks) de ton în suc propriu (170 – 200g)
  • 2 -3 linguri de maioneză
  • sos de soia
  • sos gochujang ( substitut – amestecați 1 linguriță de fulgi de ardei uscat cu 1 linguriță de sos de soia)
  • 2 ouă
  • 3 castraveți murați sau normali
  • 1 morcov
  • 4 bucăți de surimi (crab semipreparat)
  • sare
    • Opțional
      • felii de brânză topită
      • 300g spanac blanșat
      • 1 ardei gras
      • 1/2 ridiche chinezească murată
      • ulei de susan
      • semințe de susan
      • ketchup dulce

Ustensils.png

  • cuțit
  • cană (200 – 250g)
  • 2 boluri
  • tocător
  • suport de bambus
  • tigaie
  • cratiță
  • farfurie
  • folie de plastic

Prepararea orezului (fără fierbător de orez)

  1. se spală orezul în 3 ape.
  2. în cratiță se pune orezul împreună cu apa (1 cană de orez cu 1 cană jumate de apă).
  3. Se pune la fiert pe aragazul cu flacără mare.
  4. După ce începe să fiarbă apa 3-5 minute, se reduce intensitatea focului la minim și se acoperă.
  5. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, după care se verifică dacă s-a fiert și dacă este gata se ia de pe foc.
  6. Se amestecă cu o linguriță de ulei de susan, câteva semințe de susan și sare după gust.(*Opțional)
  7. Se lasă de o parte pentru a se mai răci puțin.

Prepararea umpluturii

  1. Se bat cele două ouă cu puțină sare până ce se omogenizează.
  2. Se prăjesc în tigaie pe o parte și pe cealaltă în forma unei clătite.
  3. Se iau de pe foc și se taie fâșii, apoi se pun pe farfurie.
  4. Morcovul, castraveții, surimi-ul și alte legume pe care doriți să le mai puneți în kimbap (ardei gras, ridiche chinezească murată) se taie julian (în fâșii lungi).
  5. Morcovul și surimi-ul se călesc puțin în tigaie, iar apoi se pun pe farfurie.
  • Umplutura de ton
  1. Se scurge tonul bine de sucul propriu.
  2. Se pune într-un castron, apoi se adaugă sos de soia după gust.
  3. Se amestecă bine sosul de soia și tonul în timp ce se mărunțește după care se adaugă 2-3 linguri de maioneză.
  4. Toate ingredientele se amestecă bine, iar apoi se testează pentru a vedea dacă gustul este cel dorit.
    ATENȚIE! Puneți maioneză cât să nu iasă prea zemos amestecul.

Pregătirea Kimbap-ului

  1. Pe suportul de bambus se pune o bucată de folie de plastic pentru a nu se murdării.
  2. Se așează fâșia de algă cu partea lucioasă în jos și cea abrazivă în sus.
  3. Pe algă se pune un strat subțire de orez pe 2/3 din suprafață.
  4. Se așează legumele, oul, surimi-ul și tonul aproape de capătul acoperit de orez, lăsându-se 2 degete între marginea algăi și umplutură.
  5. Cu ajutorul suportului de bambus se rulează strâns.
  6. Se unge cu puțin ulei de susan ruloul pentru se tăia mai ușor.

ATENȚIE!

Dacă nu aveți suport de bambus, se poate folosi doar folia de plastic pentru a rula kimbap-ul.

Dacă nu vă place foarte mult gustul uleiului de susan, pentru a tăia mai ușor ruloul și pentru a nu vi se lipi cuțitul de felii, umeziți-l cu apă în prealabil, iar între tăieturi ștergeți-l pe un prosop umed.

Kimbap-ul iute

Dacă vă place mâncarea puțin mai iute, tot ce trebuie să faceți pentru ca kimbap-ul vostru să fie picat este să adăugați 2-3 lingurițe de sos gochujang (după gust) și, opțional, ketchup dulce după gust. Amestecați bine și repetați instrucțiunile de mai sus.

Pentru a vă ajuta în prepararea acestei delicatese coreene, v-am pregătit și un scurt video. Enjoy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s